Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Fudball labda

2008.12.18

A futball labda

(1)        Tulajdonságok és méretek:

A futball labda

  • gömbölyű;
  • bőrből vagy más alkalmas anyagból készült;
  • a kerülete 70 cm-nél nem több és 68 cm-nél nem kevesebb;
  • a futball mérkőzés kezdetén a súlya nem több 450 g-nál és nem kevesebb 410 g-nál;
  • a benne lévő levegőnyomás (tengerszinten) 0,6 – 1,1 atmoszféra (600-1100 g/cm3) között van.

(2)        Alkalmatlanná vált futball labda helyettesítése
Ha a futball labda a futball mérkőzés folyamán kipukkad, vagy alkalmatlanná válik:

  • a játékot meg kell szakítani;
  • a játékot a cserefutball labda leejtésével kell újraindítani arról a helyről, ahol az előző futball labda játékra alkalmatlanná vált.

Ha a futball labda akkor pukkad ki, vagy válik alkalmatlanná, amikor nincs játékban, kezdőrúgásnál, szögletrúgásnál, szabadrúgásnál, büntetőrúgásnál vagy bedobásnál:
-     a játékot ennek megfelelően kell folytatni.

A futball labda a futball mérkőzés folyamán a futball játékvezető engedélye nélkül nem cserélhető.

Az International Board döntvényei
1. döntvény
Hivatalos futball mérkőzéseken csak olyan labdák használhatók amelyek megfelelnek a 2. szabályban meghatározott minimális technikai követelményeknek.
A FIFA és a kontinentális szövetségek futball mérkőzésein csak olyan labdák használhatók, amelyeken fel van tüntetve az alábbi megnevezések egyike:

  • A hivatalos „FIFA APPROVED” („a FIFA által jóváhagyott”) jelzés
  • A hivatalos „FIFA INSPECTED” („a FIFA által ellenőrzött”) jelzés
  • „INTERNATIONAL MATCHBALL STANDARD” („Nemzetközi futball mérkőzésfutball labda szabvány „) amihez más, a FIFA által megkövetelt és a megfelelő technikai színvonalra utaló jelzés is járulhat.

E megnevezés jelzi, hogy a futball labda szükséges ellenőrzése megtörtént ,és hogy a futball labda a 2. szabály minimum-előírásain felül megfelel a fenti kategóriáknak. Az egyes kategóriákhoz tartozó követelményeket az International Board hagyja jóvá. Az ellenőrzést végző intézeteket a FIFA hagyja jóvá.
A nemzeti szövetségek futball mérkőzéseire is előírható a fenti jelzésű labdák használata. Minden más futball mérkőzésen a labdának a 2. szabály előírásinak kell megfelelnie.

 

2. döntvény

A FIFA, a kontinentális szövetségek és a nemzeti szövetségek által szervezett versenyeken semmilyen hirdetés nem engedélyezett a labdán, kivéve a bajnokság (torna) emblémáját, s bajnokság szervezőjének emblémáját és a gyártó engedélyezett védjegyét. A versenyszabályok korlátozhatják az ilyen jelek méretét és számát. futball játék futballjáték foci futbal football labdarúgás labdarúgó focista labda játékos játékvezető szabadrúgás szabálytalanság kapus csapat