Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A négyes számú futball játékvezető

2008.12.18

A 4. számú futball játékvezető

  • A tartalék-futball játékvezető kijelölése a verseny-szabályoknak megfelelően történik. Működésére akkor kerül sor, ha a másik három futball játékvezető valamelyike bármely oknál fogva nem tudja a feladatát ellátni. A tartalék-futball játékvezetőnek mindenkor a futball játékvezető segítségére kell lennie.
  • A torna megkezdése előtt világosan meg kell jelölni, hogy a futball játékvezető kiesése esetén a 4. számú futball játékvezető vezeti-e tovább a futball mérkőzést, avagy ezt a feladatot a rangidős futball játékvezető asszisztens veszi-e át, a 4. számú futball játékvezető pedig futball játékvezető asszisztensként működik.
  • A 4. számú futball játékvezető köteles segíteni a futball játékoscsere végrehajtásában.
  • Ellenőrzi a tartalék labdákat, ahol ez szükséges. Ha a futball mérkőzés folyamán labdát kell cserélni, a futball játékvezető felszólítására új labdát bocsát rendelkezésre, úgy hogy a futball labdacsere során minél kevesebb idő menjen veszendőbe.
  • Feladata a cserefutball játékosok felszerelésének ellenőrzése, mielőtt belépnek a futball pályára. Ha a felszerelés nem felel meg a játékszabályok előírásainak, akkor ezt a futball játékvezető tudomására hozza.
  • Jeleznie kell, ha a futball játékvezető nem a valóban vétkes futball játékost figyelmezteti, vagy nem állítja ki azt a futball játékost, aki a második figyelmeztetést (sárga lapot) kapja, vagy olyan durvaság történt, amit a futball játékvezető és az asszisztens nem észlelt. A futball játékvezető azonban továbbra is egyedüli döntőbíró a játékkal kapcsolatos minden kérdésben.
  • A futball mérkőzés után a 4. számú futball játékvezetőnek jelentést kell küldenie az illetékes szövetségnek bármilyen sportszerűtlenségről vagy más eseményről, amit a futball játékvezető és a futball játékvezető asszisztensek nem észleltek. Bármilyen jelentés megtételéről tájékoztatja a futball játékvezetőt és a futball játékvezető asszisztenseket.
  • Feladata a futball játékvezető tudomására hozni, ha a technikai zónában tartózkodók bármelyike nem megfelelően viselkedik.